Arbejdstid og ferie

Få svar på spørgsmål om varetagelse af arbejde, ferie og personer i øget risiko.

I disse corona-tider har mange spørgsmål om, hvordan man forholder sig, hvis man fx gerne vil holde sit barn hjemme fra daginstitution/skole eller om man kan udskyde sin ferie. Læs svarene her

Varetagelse af arbejde

Jeg vil holde mit barn hjemme fra daginstitution/skole for at mindske smitte – også selvom de er åbne. Hvilke regler gælder?

Du skal arbejde efter de almindelige regler, der gælder for din arbejdsplads. Hvis du ikke ønsker at aflevere dit barn i daginstitutionen/skolen, skal du selv sørge for alternativ pasning eller aftale med din nærmeste leder, om du fx kan afspadsere, holde omsorgsdage eller ændre arbejdstiden, så det passer med dine arbejdsopgaver.

Hvordan skal jeg forholde mig, hvis jeg er testet positiv med corona-virus, men jeg ikke har symptomer?

Hvis du er testet positiv for smitte med corona-virus, men du ikke har symptomer, skal du blive hjemme i 7 dage efter test.

Du kan tale med din nærmeste leder om mulighederne for at arbejde hjemmefra. Efter de 7 dages hjemmeophold, skal du møde på arbejde.

Tal også med din leder om tidspunktet for tilbagevendingen til arbejdet.

Ferie og indrejse i Danmark

Kan jeg ændre min planlagte ferie?

Har du planlagt ferie, skal du som udgangspunkt afholde ferien som planlagt med din leder.

Hvilke regler gælder for indrejse i Danmark?

Myndighederne har åbnet op for indrejse uden indrejserestriktioner fra lande og regioner, hvor smittetallene ligger under den fastsatte incidensgrænse. 

Lande med smittetal under incidensgrænsen bliver ”gule”, og hvis man rejser ind fra et gult land, skal man testes efter indrejse. Hvis man rejser ind fra orange og røde lande, skal man både testes efter indrejse og efterfølgende gå i isolation i 10 dage. Det gælder også, selvom man er testet negativ for COVID-19 forud for og ved ankomst eller efter indrejse i Danmark. 

Det er muligt at afbryde isolationen ved en negativ PCR-test taget tidligst på fjerdedagen efter indrejse i Danmark. 

Udenrigsministeriets rejsevejledninger viser, om det enkelte land eller region er i gult, orange eller rødt.  

Følgende regler og undtagelser gælder ved indrejse: 

  • For færdigvaccinerede personer er der ikke krav om test og isolation ved indrejse fra gule og orange lande. Der er dog forsat krav om test og isolation ved hjemkomst fra røde lande.    
  • Gravide og ammende, som rejser sammen med deres vaccinerede kæreste/ægtefælle er undtaget for at gå i isolation efter indrejse. Kæresten/ægtefællen skal leve op til de krav, der i øvrigt stilles for, at man kan betragtes som færdigvaccineret. 
  • Udlændinge, der ikke er vaccinerede, med fast bopæl i grænselandet, dvs. Slesvig-Holsten, Sydsverige (Blekinge og Skåne len) og Västsverige (Hallands og Västra Götalands len), må rejse ind i Danmark med en attest på en negativ COVID-19-test uanset formål. Testen må være foretaget højest 72 timer før indrejsetidspunktet. 
  • Personer, der tidligere har været smittet med COVID-19 er ikke omfattet af kravet om test og isolation ved hjemkomst, når de kan fremvise dokumentation for en positiv PCR-test for COVID-19, og som er foretaget mindst 14 dage og højst 180 dage før indrejsetidspunktet til Danmark. Det gælder dog ikke, hvis indrejse sker fra et rødt land eller region. 

Rejsevejledningerne kan findes på www.um.dk

Information om rejserestriktioner kan ses på: Spørgsmål og svar til rejsende og danske fastboende i udlandet (coronasmitte.dk)

  

Øget risikogruppe

Skal jeg gå på arbejde, hvis jeg er i øget risiko for et alvorligt (indlæggelseskrævende) forløb ved smitte med corona-virus?

Du kan godt gå på arbejde, hvis du er i en øget risiko ved smitte med corona, også selvom du har kontakt til mange mennesker. Men det er muligt, at du skal flyttes til andre opgaver, hvis du i dit normale arbejde har kontakt til patienter eller borgere, som er mistænkt for eller har konstateret corona-virus.

Det er din læge, der skal vurdere, om du er i øget risiko og skal flyttes til andre opgaver. Hvis det er tilfældet, skal du sammen med din nærmeste leder finde løsninger på, hvordan du kan varetage andre arbejdsopgaver. Din leder vil evt. bede om en ’mulighedserklæring’ fra din læge for bedst muligt at kunne vurdere, hvilke opgaver du kan varetage.

Hvis du ikke kan varetage funktioner på arbejdspladsen, fritages du for din arbejdsforpligtelse frem til 31. december 2020, hvor de nuværende regler om medarbejdere i øget risiko udløber.

Skal jeg gå på arbejde, hvis en i min husstand er i øget risiko for et alvorligt (indlæggelseskrævende) forløb ved smitte?

Hvis du deler husstand med en person, der er i øget risiko, kan du som udgangspunkt godt gå på arbejde. Det gælder også, hvis du arbejder i sundheds- eller ældresektoren, eller andre sektorer, hvor du kan være i tæt fysisk kontakt med andre mennesker.

Hvis du arbejder i sundheds-, social- eller ældresektoren og bor sammen med en person i øget risiko, skal du dog ikke indgå i funktioner, hvor man udreder symptomatiske borgere/patienter mistænkt for corona-virus eller behandler patienter med corona-virus.

Hvis du er i tvivl, om du kan gå på arbejde, skal du henvende dig til din nærmeste leder, så I sammen kan drøfte din situation. En læge kan vurdere, om din pårørende er i øget risiko.

Hvis du ikke kan varetage funktioner på arbejdspladsen, fritages du for din arbejdsforpligtelse frem til 31. december 2020, hvor de nuværende regler om medarbejdere i øget risiko udløber.

Et medlem af min husstand er testet positiv for corona-virus. Skal jeg så blive hjemme fra arbejde?

Hvis du bor i husstand med en person, der er testet positiv med coronasmitte, er du en nær kontakt, og en nær kontakt må ikke komme på arbejde.
Der stilles flere krav til en person, der er nær kontakt til en person, der er testet positiv med corona. Det kan du læse mere om på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.