Ferie på forskud
Ferie på forskud
Fra september 2020 gør den nye ferieaftale det muligt for dig og din leder at aftale, at du afholder betalt ferie på forskud. Du skal være opmærksom på, at du ikke har krav på at holde betalt ferie på forskud. Der er derimod tale om en gensidig aftale, som du kan indgå med din leder. Ønsker du at afholde ferie på forskud, er det vigtigt, at du og din leder laver en skriftlig aftale, inden ferien afholdes. Den skriftlige aftale skal nemlig bruges, når ferien skal indberettes. Du kan finde en skabelon til at indgå aftale om ferie på forskud på Serviceportalen. Det er i sidste ende din leder, der vurderer om en sådan aftale kan indgås – herunder om det er muligt at give dig ferie på det ønskede tidspunkt ud fra en vurdering af, hvordan det passer ind i driften på arbejdspladsen.
Du kan aldrig holde mere ferie på forskud, end du kan nå at optjene inden for ferieåret. Det er en betingelse, at den ferie, du har fået på forskud, kan optjenes inden for det samme ferieår (ferieåret løber fra 1. september til 31. august året efter). Du kan f.eks. i juni maksimalt holde 6,24 dages betalt ferie på forskud, da der kun er 3 måneder tilbage af ferieåret, og da du optjener 2,08 feriedage per måned.
Når du har afholdt betalt ferie på forskud, vil den ferie, som du efterfølgende optjener, blive modregnet i den ferie, som du har holdt på forskud. Du vil altså løbende ”afdrage” på den ferie, som du har afholdt på forskud. Hvis du fratræder, inden du har nået af ”afdrage” hele den ferie, som du har afholdt på forskud, vil du blive modregnet den ikke ”afdragne” ferie i din sidste løn.
Muligheden for at aftale betalt ferie på forskud gælder kun for 1.-5. ferieuge og altså ikke for den 6. ferieuge, som følger et andet regelsæt.