Referat af ekstraordinært møde i CSO d. 29. november 2021
Søren Hartmann Hede fortalte, at der efter aftale med næstformanden i CSO var indkaldt til ekstraordinært møde i CSO mhp. at drøfte en ny lov som et bredt flertal i Folketinget vedtog den 25. november 2021. Ifølge loven kan private og offentlige arbejdsgivere fra den 26. november 2021 stille krav om, at medarbejdere skal kunne vise et gyldigt coronapas, test for Covid-19 mv. Arbejdsgiveren kan pålægge medarbejdere at forevise coronapas så længe Covid-19 kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.
På den baggrund var der den 26. november 2021 møde i kriseledelsen i Københavns Kommune (bestående af alle borgmestre, gruppeformænd fra ikke-borgmesterbærende partier, løsgængere samt Kredsen af administrerende direktører), hvor spørgsmålet om coronapas blev drøftet. I kriseledelsen var der enighed om at anbefale forvaltningerne at gøre brug af muligheden for at stille krav om, at alle medarbejdere skal kunne forevise et gyldigt coronapas på forlangende. Forvaltningerne har givet udtryk for, at de vil følge anbefalingen, og at det vil ske i forskelligt tempo.
Københavns Kommune har valgt en tillidsbaseret tilgang til det nye krav om coronapas, hvor det skal kunne forevises på forlangende ved fremmøde på arbejdspladsen. Der vil således ikke være dagligt tjek af alle medarbejderes coronapas.
Som led i orienteringen om kravet, udsendes via e-Boks et orienteringsbrev til alle medarbejdere i Københavns Kommune. Herudover er der også udarbejdet en nyhed til intranettet, som alle forvaltninger kan bruge og tilpasse til egen organisation efter behov.
Britt Petersen kvitterede for det fremsendte materiale, men påpegede, at det er problematisk, at betroede medarbejdere kan blive bedt om at skulle kontrollere kollegaers coronapas. Det blev understreget, at kontrolopgaven bør være en ledelsesopgave. Derudover blev der spurgt til, om kriseledelsen har forholdt sig til, om de lokale arbejdspladser vil blive kompenseret, når medarbejdere skal testes i arbejdstiden.
Lars Sørensen var enig i, at kontrol af medarbejdernes coronapas er en ledelsesopgave, som ikke bør uddelegeres til medarbejdere.
Mikkel Boje forklarede, at det i Socialforvaltningen vil være sådan, at det som udgangspunkt kun er lederne, der foretager kontrollen. Men i nogle tilfælde kan der være behov for, at kontrollen varetages af en betroet medarbejder.
Henriette Brockdorff var enig i, at kontrolopgaven er en ledelsesopgave, og spurgte herefter også til, om de institutioner, der rammes særligt hårdt ift. test får tilført ekstra ressourcer. Der blev også spurgt, om Københavns Kommune gør noget ift. at sikre den nødvendige testkapacitet i kommunen.
Mimi Bargejani var enig i, at kontrolopgaven er en ledelsesopgave, og spurgte også, om der bliver lavet en engelsk udgave af orienteringsbrevet til medarbejderne. Endeligt blev der spurgt, om ansatte i Københavns Kommune må vælge at bære mundbind og/eller visir i arbejdstiden, selvom dette ikke er et krav.
Til ovenstående svarede Søren Hartmann Hede:
- I nogle tilfælde vil det ikke være muligt for lederen at gennemføre kontrollen af coronapas, da lederen ikke kan være til stede på alle lokationer eller alle tidspunkter af døgnet. Der vil derfor opstå situationer, hvor andre end lederen skal tjekke coronapas.
- Københavns Kommune er i dialog med Region Hovedstaden i forhold til at sikre den nødvendige testkapacitet i København.
- Økonomiudvalget har ikke afsat centrale midler til kompensation af lokale arbejdspladser i forbindelse med tests mv. Regeringen og KL har dog meldt ud, at når Covid-19 er en samfundskritisk sygdom, vil det også i 2022 være sådan, at kommunerne ikke måles på ekstra udgifter relateret til Covid-19. Covid-19-udgifter registreres særskilt, så der kan ske kompensation.
- Økonomiforvaltningen.
- Medarbejdere skal som udgangspunkt følge de lokale retningslinjer for så vidt angår krav om mundbind og/eller visir.
- Som det også fremgår af orienteringsbrevet, kan et manglende gyldigt coronapas føre til ansættelsesretlige konsekvenser. I den forbindelse blev det nævnt, at sanktioner som altid skal være saglige og proportionale, samt at Koncernservice vil bidrage til en ensartet personalejuridisk linje på tværs af forvaltningerne.
Afslutningsvist orienterede de deltagende administrerende direktører om, hvornår kravet om coronapas ville gælde i forvaltningerne.
Mette Touborg fortalte, at Hoved-MED i Kultur- og Fritidsforvaltningen skulle drøfte kravet den 29. november 2021, og implementeringen ville ske pr. 1. december 2021.
Mikkel Boje fortalte, at Hoved-MED i Socialforvaltningen den 26. november 2021 drøftede kravet, og implementeringen ville ske pr. 30. november 2021.
Tobias Børner Stax fortalte, at Hoved-MED i Børne- og Ungdomsforvaltningen skulle drøfte kravet den 30. november 2021, og at implementeringen ville ske senest primo uge 49.
Søren Hartmann Hede fortalte, at Hoved-MED i Økonomiforvaltningen ville drøfte kravet den 29. november 2021, og implementeringen ville ske pr. 1. december 2021.
Deltagere på mødet
For ledelsessiden:
Adm. dir. Søren Hartmann Hede, ØKF
Dir. Mads Grønvall, ØKF
Adm. dir. Tobias Børner Stax, BUF
Adm. dir. Mette Touborg, KFF
Adm. dir. Mikkel Boje, SOF
For medarbejdersiden:
Formand Lars Sørensen, Københavns Lærerforening
Formand Britt Petersen, FOA/LFS
Fællestillidsrepræsentant Tania Karpatschof, AC
Næstformand Mimi Bargejani, FOA KLS
Næstformand Karla Kirkegaard, HK/Kommunal Hovedstaden
Gruppeformand Lars Pless, 3F BJMF
Formand Henriette Brockdorff, BUPL Hovedstaden
Kredsformand Kristina Helen Robbins, Dansk Sygeplejeråd
Regionsformand Rasmus Hangaard Balslev, Dansk Socialrådgiverforening
Sekretariat:
Direktør Ivan Kristoffersen, KS
Centerchef Lene Munck, KS
Kontorchef Lotte Pedersen, KS
Kontorchef Cecilie Wulff Juul Jørgensen, ØKF
HR-konsulent Søren Riis Mikkelsen, KS
Chefkonsulent Lars Daugaard, KFF
Afbud:
Adm. dir. Line Nørbæk, BIF
Adm. dir. Katja Kayser, SUF
Adm. dir. Søren Wille, TMF
Faglig sekretær Maria Kim Konstantinidou, FOA/SoSu
Næstformand Steen Vadgaard, FOA 1
Kredsformand Lars Petersen, Socialpædagogernes Landsforbund