Referat af møde i CSO d. 2. marts 2023
1) Godkendelse af referat fra CSO-mødet den 8. december 2022
Referatet blev godkendt uden bemærkninger.
2) Overførselssagen 2022/23 og budget 2024
På fællesmødet mellem CSO og Økonomiudvalget den 21. februar 2023 blev der givet en orientering om rammen og processen for budget 2024. Der var intet nyt at fortælle om budget 2024 på nærværende møde, men Søren Hartmann Hede tilføjede dog, at der til budgetnotatskabelonen er tilføjet to kategorier: 'Fastholdelse og rekruttering' og 'Bevillingsudløb'.
Herefter gav Mads Grønvall en kort orientering om overførselssagen 2022/23, der finder sted i perioden 20.-24. marts 2023. Det er partierne bag budget 2023, der forhandler om mindreforbruget i regnskab 2022. I forhandlingerne håndteres den decentrale opsparing såvel som need to-sager samt sager, der er henvist til overførselssagen. Derudover forhandles der også om politiske ønsker. Økonomiudvalget forelægges finansieringsnotatet til overførselssagen den 14. marts 2023.
Bo Vollertsen spurgte, hvordan ekstraudgifter til forsøg med kortere og mere fleksible arbejdsuger håndteres. Søren Hartmann Hede svarede, at Borgerrepræsentationen den 2. februar 2023 besluttede, at der ikke skal søges om finansiering til understøttelse af forsøgene i forbindelse med overførselssagen. I stedet skal der udarbejdes et budgetnotat vedr. finansieringen til brug for forhandlingerne om budget 2024. Der er med andre ord ikke afsat midler til forsøgene på nuværende tidspunkt.
3) Ny benævnelse af formand og næstformand i CSO
Oplægget til den reviderede aftaletekst for CSO, der var udsendt forud for mødet, blev godkendt. Det blev aftalt at slette følgende formulering fra aftaleteksten: "Denne aftale evalueres af de lokale parter ved udgangen af 2011".
4) Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik
Søren Hartmann Hede indledte med at fortælle, at ligestillingsenheden i Økonomiforvaltningen har udarbejdet et udkast til en kønsligestillingspolitik for Københavns Kommune. Udkastet har været drøftet i kommunens centrale ligestillingsudvalg, hvor både de faglige organisationer og forvaltningerne er repræsenteret.
Herefter fortalte Nina Allin, at udkastet skal behandles af Økonomiudvalget den 25. april 2023, hvorefter det sendes i høring i fagudvalgene samt i offentlig høring inden endelig godkendelse af Borgerrepræsentationen den 12. oktober 2023. Som led i høringsprocessen planlægges et inspirationsmøde for borgere og NGO’er den 10. maj 2023, der skal skabe opmærksomhed om politikken og det generelle ligestillingsarbejde i Københavns Kommune.
Katrine Fylking kvitterede for udkastet, særligt at der er fokus på løn og arbejdsvilkår, og nævnte i den forbindelse, at organisationerne er spændte på, hvor meget politikken og indsatserne kommer til at fylde i dagligdagen ude på arbejdspladserne, når den engang bliver godkendt. Der blev også opfordret til, at der ikke igangsættes alt for mange nye indsatser, som vil ske på bekostning af den daglige drift og kerneopgaven.
Bo Vollertsen spurgte, om der også skal udarbejdes forvaltningsspecifikke handleplaner, hvis borgere m.fl. ikke oplever ligestillingsudfordringer.
Søren Hartmann Hede svarede, at 1) det først er efter fagudvalgenes behandling, at vi har en fornemmelse af, hvor meget politikken og handleplanerne kommer til at fylde, 2) de handleplaner, der udarbejdes under fagudvalgene, kan indeholde både nye og eksisterende indsatser.
5) Spørgeramme for undersøgelse af sexistisk kultur og adfærd i Københavns Kommune
Søren Hartmann Hede fortalte, at der igen i 2023 skal gennemføres en undersøgelse af sexistisk kultur og adfærd på alle kommunens arbejdspladser. Undersøgelsen gennemføres i efteråret 2023, så den ikke kolliderer med den tværgående trivselsundersøgelse, der gennemføres netop nu i marts.
Nina Allin fortalte herefter, at spørgerammen for undersøgelsen udover en enkelt tilføjelse, er en gentagelse af spørgerammen fra undersøgelsen i 2022. Der er tilføjet en ekstra svarmulighed til spørgsmål 2 med det formål at kunne adskille, om det er respondenten selv, eller om det er andre, der har været udsat for uønskede kommentarer. Det blev også nævnt, at Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i efteråret 2022 har gennemført en lignende sexismeundersøgelse blandt virksomheder på landsplan. Det er således muligt at benchmarke den kommende undersøgelse med den, der blev gennemført i 2022 i Københavns Kommune og med NFA’s undersøgelse.
6) Undladelse af stillingsopslag ved tidsbegrænsede stillinger
Søren Hartmann Hede fortalte, at forvaltningerne har efterspurgt, at perioden for midlertidig ansættelse uden forudgående stillingsopslag udvides fra 9 til 12 måneder. Ændringen forventes at have positiv effekt ift. rekrutteringsudfordringerne. Forslaget har ikke betydning for de nuværende krav til, hvornår det er sagligt at benytte midlertidige ansættelser. Økonomiforvaltningen er interesseret i at høre organisationernes bemærkninger til forslaget.
Katrine Fylking fortalte, at organisationssiden er opmærksom på, at det i sidste ende er en politisk beslutning, men pointerede, at det vil være et skridt i den forkerte retning fsva. de generelle ansættelsesvilkår, såfremt perioden udvides. Blandt de faglige organisationer er der en oplevelse af, at der på nogle arbejdspladser ”spekuleres” i midlertidige ansættelser. Udvidelsen fra 9 til 12 måneder er ikke nødvendigvis et problem i sig selv, men det er et skred i den forkerte retning. Det er fx problematisk, at hele ansættelsesudvalget – og den normale ansættelsesproces – sættes ud af kraft, når der ansættes uden opslag. Selvom det kan være tidskrævende rent administrativt, så er det værd, at stillinger slås op. Den grundlæggende holdning er, at stillinger skal slås op som faste og varige.
Maria Konstantinidou sagde, at det i denne tid med store fastholdelses- og rekrutteringsudfordringer grundlæggende er en forkert tilgang, at der overhovedet slås midlertidige stillinger op.
Kirsten Gunvor Løth spurgte, hvilke konkrete problemer udvidelsen fra 9 til 12 måneder afhjælper. Udvidelsen sender et signal om, at det er ok at undlade stillingsopslag.
Tobias Børner Stax og Mikkel Boje forklarede, at en stilling med en varighed på 12 måneder frem for 9 måneder er mere attraktiv. Desuden står Københavns Kommune svagere i en rekrutteringssammenhæng ift. omegnskommunerne (og staten), idet grænsen for midlertidige ansættelser uden stillingsopslag her er 12 mdr.
Søren Hartmann Hede konkluderede, at der nu var to muligheder. Enten lægger Økonomiforvaltningen indstillingen om udvidelse af perioden for midlertidig ansættelse uden forudgående stillingsopslag fra 9 til 12 måneder videre til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indeholdende medarbejdersidens bemærkninger. Den anden mulighed er, at der i de forvaltninger, hvor rekrutteringsudfordringerne er størst (Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen samt Sundheds- og Omsorgsforvaltningen) vil være decentrale drøftelser om problemstillingen. Økonomiforvaltningen vurderer, hvad næste skridt er.
7) Status på opfølgningsplanen på henvendelse fra næstforpersonerne i Hoved-MED
Søren Hartmann Hede fortalte, at der iht. den godkendte opfølgningsplan (behandlet på mødet den 8. december 2022), er udarbejdet en status på de aftalte indsatser. Der er bl.a. udarbejdet et kommissorium for det forum, der er nedsat, og som skal drøfte principielle aspekter i konkrete sager. Kommissoriet skal drøftes og godkendes i det nedsatte forum.
Katrine Fylking bemærkede, at der i kommissoriet gerne må være en kobling til den af CSO godkendte fælleserklæring, og udtrykte herefter, at organisationerne har en forventning om, at evt. input ifm. evalueringen af Råd og Ret (der gennemføres inden sommerferien) vil blive taget stærkt med.
Til dette svarede Søren Hartmann Hede, at organisationernes input ifm. den mindre evaluering af Råd og Ret vil blive håndteret på lige fod med øvrige input, der måtte komme.
8) Eventuelt
Søren Hartmann Hede orienterede om, at
- Borgerrepræsentationen den 2. februar 2023 besluttede, at forsøg med kortere og mere fleksible arbejdsuger igangsættes pr. 1. januar 2024 med varighed af et år og med mulighed for forlængelse. Igangsættelse af forsøgene som en koordineret indsats på tværs af forvaltningerne afhænger af, om der i forbindelse med forhandlingerne om budget 2024 afsættes midler til den nødvendige understøttende administration og evalueringen.
- Økonomiforvaltningen foreslår en administrativ forenkling af Barselsfonden ved omlægning til en lønmodel fra den nuværende vikarmodel. Sagen skal behandles politisk inden forvaltningerne indmelder budgetbidragene, og sagen kan derfor ikke nå at blive drøftet på det næste møde i CSO den 8. juni 2023. Derfor sendes sagen i skriftlig høring i CSO inden forslaget behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. CSO godkendte dette.
Deltagere på mødet
For ledelsessiden:
Adm. dir. Søren Hartmann Hede, ØKF
Dir. Mads Grønvall, ØKF
Adm. dir. Henrik Lund, BIF
Adm. dir. Tobias Børner Stax, BUF
Adm. dir. Søren Tegen Pedersen, KFF
Adm. dir. Mikkel Boje, SOF
Adm. dir. Søren Wille, TMF
For medarbejdersiden:
Formand Katrine Fylking, Københavns Lærerforening
Formand Kirsten Gunvor Løth, FOA/LFS
Faglig sekretær Maria Konstantinidou, FOA/SoSu
Kredsformand Lars Petersen, Socialpædagogernes Landsforbund
Kredsnæstformand Nicklas Vagner Forsman, Dansk Sygeplejeråd
Regionsformand Rasmus Hangaard Balslev, Dansk Socialrådgiverforening
FTR for HK i Økonomiforvaltningen Bo Vollertsen
Særlige deltagere:
Kontorchef Nina Allin (KS) under punkt 4 og 5
Sekretariat:
Direktør Ivan Kristoffersen, KS
Centerchef Lene Munck, KS
Kontorchef Lotte Pedersen, KS
Specialkonsulent Søren Riis Mikkelsen, KS
Chefkonsulent Lars Daugaard, KFF
Afbud:
Adm. dir. Per Bennetsen, SUF
Fællestillidsrepræsentant Tania Karpatschof, AC
Formand Henriette Brockdorff, BUPL Hovedstaden
Gruppeformand Rasmus Bredde, 3F BJMF
Næstformand Steen Vadgaard, FOA 1
Næstformand Mimi Bargejani, FOA/KLS
Næstformand Karla Kirkegaard, HK/Kommunal Hovedstaden