Referat af møde i CSO d. 8. december 2022

Mødet blev afholdt d. 8. december 2022, klokken 11:30 til 14:00 i Udvalgsværelse D på Københavns Rådhus

Deltagerliste samt referatet i Pdf-format kan findes i bunden af siden.

1) Godkendelse af referat af det ekstraordinære CSO-møde den 17. november 2022 

Referatet blev godkendt uden bemærkninger. 

2) Spørgeramme for Trivselsundersøgelsen 2023 

Charlotte Kjær præsenterede spørgerammen for trivselsundersøgelsen 2023, og fortalte, at den minder meget om trivselsundersøgelsen 2021. Der er foretaget nogle sproglige tilpasninger, ligesom der er tilføjet et spørgsmål om diskriminerende adfærd. 

Katrine Fylking kvitterede for oplægget og bemærkede, at medarbejdersiden er tilfredse med tilføjelsen af spørgsmålet om diskriminerende adfærd. Tania Karpatschof sagde, at der på medarbejdersiden havde været en drøftelse af, om resultaterne fra undersøgelsen står mål med de mange ressourcer, der bruges på planlægning, besvarelse og opfølgning på undersøgelsen. Er det tid til at overveje, om den valgte undersøgelsesmetode er den rigtige. 

Herefter blev spørgerammen godkendt, idet der ikke var flere bemærkninger til den, og Søren Hartmann Hede foreslog i samme omgang, at trivselsarbejdsgruppen udarbejder et oplæg med alternative måder at gennemføre en trivselsundersøgelse på til brug for en temadrøftelse herom i CSO. Temadrøftelsen skal finde sted i løbet af 2023. 

3) Ny benævnelse af formand og næstformand i CSO 

Søren Hartmann Hede fortalte, at der i CSO’s formandskab var enighed om, at sagen udskydes til det kommende CSO-møde i marts 2023. 

4) Orientering om håndtering af medlemsforslag om kortere og fleksibel arbejdsuge 

Søren Hartmann Hede fortalte, at det fremsendte håndteringsforslag er udarbejdet på baggrund af et medlemsforslag, der er godkendt i Borgerrepræsentationen. En arbejdsgruppe – bestående af forvaltningernes HR-chefer og repræsentanter for de faglige organisationer – har drøftet forslaget og har på den baggrund udarbejdet et oplæg til rammen og pejlemærker for forsøg med kortere og fleksibel arbejdsuge. Borgerrepræsentationen skal behandle pejlemærkerne den 2. februar 2023, og såfremt de godkendes, har forvaltningerne frem til september 2023 til at sikre den nødvendige MED-inddragelse og til at planlægge de konkrete forsøg. Yderligere blev det nævnt, at der til brug for forhandlingerne om Overførselssagen 2022-23 udarbejdes et budgetnotat, der skal sikre, at der afsættes de nødvendige midler til den understøttende administration af forsøgene. 

Katrine Fylking bakkede op om rammen og pejlemærkerne, og bemærkede, at nærværende arbejde kommer til at kræve meget af forvaltningernes MED-samarbejde samt af medarbejdere og ledere, der bliver en del af forsøgene. Derudover blev det nævnt, at der skal være en opmærksomhed på, at lokale arbejdstidsregler ikke kommer til at stå i vejen for tilrettelæggelsen af forsøg. Endeligt blev der efterspurgt en præcisering af vurderingen af de ansættelsesretlige rammer for at gennemføre forsøg med kortere og fleksibel arbejdsuge (bilag 2) ift., hvilket hjemmelsgrundlag der henvises til, når det fremgår, at der ikke er hjemmel til at indføre en kort arbejdsuge på nedsat timetal uden, at medarbejderen går tilsvarende ned i løn. I den forbindelse blev der spurgt til, om det ikke er muligt at aftale sig frem til en kortere arbejdsuge til samme løn. 

Lotte Pedersen svarede, at både de centrale og lokale arbejdstidsaftaler vil skulle tilpasses, og understregede endnu engang, at Københavns Kommune er forpligtet til at tilpasse lønnen ift. den præsterede arbejdstid. 

Rasmus Hangaard Balslev mente, at notatet har fokus på alle forbeholdene ift. forsøg med kortere og fleksibel arbejdsuge, og at tonen i notatet ikke er særligt positiv ift. gennemførelse af forsøg. Samtidig blev det pointeret, at det ligger i et forsøgs natur, at nye arbejdsgange mv. afprøves og testes, og opfordrede i den forbindelse til, at der ikke kigges for snævert på, hvordan der sker evt. serviceforringelser (jf. pejlemærke 2), og at forvaltningerne og de konkrete arbejdspladser ikke bliver for forsigtige ifm. tilrettelæggelsen af forsøgene. 

Søren Hartmann Hede svarede, at vurderingen vil blive udfoldet fsva. hjemmelsgrundlaget ift., at det ikke er muligt for medarbejdere at bevare den samme løn, når de går ned i tid. Derudover blev det pointeret, at Kredsen af administrerende direktører ser et potentiale i at lave forsøg med kortere og fleksibel arbejdsuge. Samtidig blev det understreget, at der er opmærksomhed på, at forsøgene kræver en større ledelsesmæssig indsats. 

5) Eventuelt 

Søren Hartmann Hede fortalte, at KL og Forhandlingsfællesskabet har åbnet op for en ny runde af projektet En fremtid med fuldtid. Det er en god og vigtig dagsorden, og Københavns Kommune har deltaget i første runde af projektet med rengøringsområdet i KEID. Alle forvaltningers Hoved-MED-udvalg har fået tilsendt brev herom, og fristen for tilmelding er den 16. december 2022. 

Søren Hartmann Hede fortalte, at Økonomiudvalget den 10. januar 2023 orienteres om opfølgningsplanen på henvendelsen fra næstforpersonerne i forvaltningernes Hoved-MED-udvalg. På CSO-mødet i marts 2023 drøftes den videre implementering. Derudover sættes planen i en periode på som dagsordenspunkt til hvert andet CSO-møde mhp. at gøre status på indsatserne. 

Søren Hartmann Hede gav en orientering om den stigende inflations betydning for Københavns Kommunes økonomi. Kommunernes budgetter fastlægges i økonomiaftalen mellem regeringen og KL (som regel i juni). På grund af inflationen forventes det, at kommunernes udgifter vil stige med samlet set ca. 1,5 mia. kr. i 2023. Det svarer til en stigning i Københavns Kommune på ca. 150 mio. kr. KL har rejst problematikken over for regeringen, og meldingen er fortsat, at de aftalte kommunebudgetter for 2023 – der er indgået med udgangspunkt i økonomiaftalen – skal overholdes. I Københavns Kommune har forvaltningerne pligt til at orientere Økonomiudvalget om budgetrisici og hvis der sker budgetmæssige skred. Forvaltningerne rammes forskelligt af den stigende inflation, og Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har allerede rejst flaget over for Økonomiudvalget. Der er en forventning om, at KL vil rette henvendelse til den kommende regering ift., hvordan udfordringen bedst håndteres.

Deltagere på mødet

For ledelsessiden:
Adm. dir. Søren Hartmann Hede, ØKF
Dir. Mads Grønvall, ØKF
Adm. dir. Henrik Lund, BIF
Adm. dir. Tobias Børner Stax, BUF
Adm. dir. Søren Tegen Pedersen, KFF
Adm. dir. Mikkel Boje, SOF
Konst. adm. dir. Jakob Krogh, SUF
Adm. dir. Søren Wille, TMF

For medarbejdersiden:
Formand Katrine Fylking, Københavns Lærerforening
Formand Kirsten Gunvor Løth, FOA/LFS
Fællestillidsrepræsentant Tania Karpatschof, AC
Faglig sekretær Maria Konstantinidou, FOA/SoSu
Formand Henriette Brockdorff, BUPL Hovedstaden
Gruppeformand Rasmus Bredde, 3F BJMF
Regionsformand Rasmus Hangaard Balslev, Dansk Socialrådgiverforening
Fællestillidsrepræsentant for HK i Kultur- og Fritidsforvaltningen Merete Andersen 

Særlige deltagere: 
Chefkonsulent Charlotte Kjær (KS) under punkt 2 

Sekretariat:
Direktør Ivan Kristoffersen, KS
Centerchef Lene Munck, KS
Kontorchef Lotte Pedersen, KS
Specialkonsulent Søren Riis Mikkelsen, KS
Chefkonsulent Lars Daugaard, KFF

Afbud:
Kredsformand Lars Petersen, Socialpædagogernes Landsforbund
Kredsnæstformand Nicklas Vagner Forsman, Dansk Sygeplejeråd
Næstformand Steen Vadgaard, FOA 1
Næstformand Mimi Bargejani, FOA/KLS
Næstformand Karla Kirkegaard, HK/Kommunal Hovedstaden