Referat af møde i CSO d. 8. oktober 2020
1) Godkendelse af referat fra CSO-mødet den 25. juni 2020
Referatet blev godkendt uden bemærkninger.
2) Budget 2021
Mads Grønvall orienterede om hovedpunkterne i budgetaftalen for 2021, der blev vedtaget af Borgerrepræsentationen d. 1. oktober 2020. Partierne bag aftalen er Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og partiet Fremad.
Der er bl.a. i alt afsat ca. 450 mio. kr. til at indføre minimumsnormeringer fra 2022. Der er også i alt afsat ca. 350 mio. kr. til den sociale investeringsplan. Parterne er bl.a. også enige om, at der inden Overførselssagen 2020/21 skal gennemføres en evaluering af rengøringen på skoler og dagtilbud i Københavns Kommune under Covid-19.
Britt Petersen spurgte om det forventes, at Københavns Kommune får dækket sine ekstraudgifter og -omkostninger som følge af Covid-19? Til dette svarede
Søren Hartmann Hede, at KL og regeringen inden årsskiftet vil genforhandle om økonomisk kompensation af kommunernes udgifter som følge af Covid-19.
3) Temadrøftelse vedr. Det Sociale Kapitel
Temagruppen afrapporterede på sit arbejde for 2020. Gruppen har fokuseret på Københavns Kommunes brug af fastholdelsesfleksjob samt gennemgået Rammeaftalen om det sociale kapitel systematisk. Temagruppen fortalte bl.a., at der i 2019 og 2020 har været en positiv fremgang i andelen af nye fleksjob, som er fastholdelsesfleksjob – hhv. 19 og 25%. Siden udsendelse af dagsordensmaterialet er opgørelsesmetoden for fastholdelsesfleksjob dog blevet revideret, og af denne fremgår det, at nogle forvaltninger klarer sig bedre ift. brugen af fastholdelsesfleksjob end tallene i den udsendte oversigt giver udtryk for. En opdateret oversigt eftersendes til CSO, når den foreligger. For så vidt angår gennemgangen af rammeaftalen, så har temagruppen haft særligt fokus på: 1) beskæftigelse af allerede ansatte med nedsat arbejdsevne, 2) beskæftigelse af udefrakommende med nedsat arbejdsevne, og 3) beskæftigelse af ledige.
I forhold til temagruppens arbejde for 2021 var det gruppens eget forslag, at den fortsat skal fokusere på brugen af fastholdelsesfleksjob i Københavns Kommune, samt undersøge gode initiativer i forvaltningerne særligt i forhold til den forebyggende indsats og beskæftigelse af allerede ansatte med nedsat arbejdsevne mhp. videndeling og til inspiration på tværs i kommunen.
Britt Petersen kvitterede for gruppens arbejde og fortalte derudover, at der på kontaktudvalgsmødet forud for nærværende møde havde været en bekymring for, hvordan fastholdelsesfleksjob kan fungere i tværgående koncernenheder.
Søren Hartmann Hede konkluderede, at temagruppen i 2021 med fordel kan kigge nærmere på brugen af fastholdelsesfleksjob i tværgående enheder, herunder fx rengøringsområdet.
Efter temagruppens afrapportering og fastsættelsen af målene for 2021 holdt Dan Rantzau Schimmel fra Socialforvaltningen et inspirationsoplæg om Socialforvaltningens arbejde med fastholdelsesfleksjob. Oplægget er vedlagt referatet.
4) Spørgeramme for Trivselsundersøgelsen 2021
Søren Hartmann Hede lagde ud med at orientere CSO om, at Borgerrepræsentationen d. 17. september 2020 har bedt Økonomiforvaltningen om at udarbejde en undersøgelse, der skal afdække, hvor udbredt sexistisk kultur og adfærd er på Københavns Kommunes arbejdspladser. Økonomiforvaltningen har udarbejdet et oplæg med to modeller til håndtering af bestillingen, som Borgerrepræsentationen skal behandle på mødet d. 29. oktober 2020. Den ene model lægger op til, at sexistisk adfærd og kultur i Københavns Kommune undersøges ved, at der indarbejdes spørgsmål herom i trivselsundersøgelsen, der gennemføres hvert andet år. Den anden model indebærer, at der igangsættes en selvstændig undersøgelse af sexistisk kultur og adfærd på kommunes arbejdspladser.
Til dette svarede organisationssiden enstemmigt, at de på det kraftigste er imod den første model, herunder at det vil være ødelæggende for trivselsundersøgelsens mulighed for sammenligning af resultater bagud- og fremover, hvis spørgsmål om sexistisk kultur og adfærd bliver en del af trivselsundersøgelsen.
I forhold til selve spørgerammen for trivselsundersøgelsen for 2021 fortalte Britt Petersen, at der blandt organisationerne er et stærkt ønske om, at spørgsmålet ”Er du tilfreds med arbejdsstedets fysiske forhold og indretning?” ikke udgår af spørgerammen alligevel, som det ellers fremgik af den vedlagte indstilling.
Søren Hartmann Hede konkluderede, at det ovenfornævnte spørgsmål medtages i trivselsundersøgelsen.
5) Arbejdsgruppen vedr. fastholdelses- og rekrutteringsudfordringer i Københavns Kommune
Den af CSO nedsatte arbejdsgruppe, der har haft til opgave at undersøge Københavns Kommunes rekrutterings- og fastholdelsesudfordringer har udarbejdet fire tiltag, der kan understøtte de rekrutteringsaktiviteter, der allerede er igangsat. De foreslåede tiltag er: 1) øget brug af exitdata, 2) bredere kendskab til Rammeaftale om seniorpolitik, 3) understøtte at ufaglærte medarbejdere i Børne- og Ungdomsforvaltningen får en pædagoguddannelse, og 4) fokus på, at flere medarbejdere ansættes på fuldtid.
Britt Petersen fortalte, at der blandt organisationerne er et ønske om at de fire tiltag bliver suppleret med endnu et tiltag. Det femte tiltag bør være, at forvaltningerne skal spørge elever og praktikanter – når deres elev-/praktiktid stopper – om de har været tilfredse med deres tid i Københavns Kommune, og om de på et tidspunkt kunne tænke sig at arbejde i Københavns Kommune igen. I Børne- og Ungdomsforvaltningen har der været succes med at stille denne slags spørgsmål, og denne type opfølgning kan med fordel fremover udbredes til de andre forvaltninger.
Søren Hartmann Hede svarede, at forslaget er tæt forbundet med tiltaget om øget brug af exit data, og at Økonomiforvaltningen vil indhente erfaringer fra Børne- og Ungdomsforvaltningen om, hvad der har fungeret godt og sørger efterfølgende for at orientere de øvrige forvaltninger herom.
6) Analyse om sygefravær hos opsagte medarbejdere
Søren Hartmann Hede præsenterede kort analysens resultater, herunder at der ikke er et udbredt problem med, at opsagte er sygemeldte i opsigelsesperioden, når man ser bort fra de medarbejdere, der er opsagt pga. højt sygefravær.
Britt Petersen kvitterede for analysen og udtrykte, at det er positivt, at tesen om, at opsagte medarbejdere melder sig syge, hvis de opsiges, ikke blev bekræftet.
7) Godkendelse af CSO’s møderække for 2021
CSO’s møderække for 2021 blev godkendt.
8) Eventuelt
Der var intet til eventuelt
Deltagere på mødet
For ledelsessiden:
Adm. dir. Søren Hartmann Hede, ØKF
Dir. Mads Grønvall, ØKF
Adm. dir. Mette Touborg, KFF
Adm. dir. Mikkel Boje, SOF
Adm. dir. Tobias Børner Stax, BUF
Adm. dir. Søren Wille, TMF
Adm. dir. Tanja Franck, BIF
For medarbejdersiden:
Formand Britt Petersen, FOA/LFS
Fællestillidsrepræsentant Tania Karpatschof, AC
Næstformand Steen Vadgaard, FOA 1
Næstformand Karla Kirkegaard, HK/Kommunal Hovedstaden
Formand Henriette Brockdorff, BUPL Hovedstaden
Særlige deltagere:
Chefkonsulent Charlotte Kjær, KS (deltog under punkt 3 og 4)
Chefkonsulent Dan Rantzau Schimmell, SOF (deltog under punkt 3)
Chefkonsulent Kirstine Hovgaard Rubinstein, KS (deltog under punkt 5)
Kontorchef Nikolai Bülow Tronche, KS (deltog under punkt 6)
Sekretariat:
Direktør Ivan Kristoffersen, KS
Centerchef Lene Munck, KS
Kontorchef Lotte Pedersen, KS
HR-konsulent Søren Riis Mikkelsen, KS
Chefkonsulent Lars Daugaard, KFF
Afbud:
Adm. dir. Katja Kayser, SUF
Formand Lars Sørensen, Københavns Lærerforening
Næstformand Mimi Bargejani, FOA KLS
Regionsformand Rasmus Hangaard Balslev, Dansk Socialrådgiverforening
Faglig sekretær Charlotte Thim von Mehren, FOA SOSU
Kredsformand Lars Petersen, Socialpædagogernes Landsforbund
Gruppeformand Lars Pless, 3F BJMF
Kredsnæstformand Signe Hagel Andersen, Dansk Sygeplejeråd