Referat af møde i CSO d. 9. juni 2022

Mødet blev afholdt d. 9. juni 2023, klokken 11:30 til 14:00 i Hovedkassen på Københavns Rådhus

Deltagerliste samt referatet i Pdf-format kan findes i bunden af siden.

1) Godkendelse af referat fra CSO-mødet den 3. marts 2022 

Referatet blev godkendt uden bemærkninger. 

2) Budget 2023 

Søren Hartmann Hede fortalte, at regeringen og KL onsdag aften indgik en relativt stram aftale om rammerne for kommunernes økonomi i 2023. Med økonomiaftalen har parterne aftalt et anlægsniveau på 18,5 mia. kr. i 2023, hvilket er væsentligt lavere end i 2022. På serviceområdet sker der et løft til kommunerne samlet set, som modsvarer den demografiske udvikling. Man har ikke forudsat, at KK ville modtage mere end det. Råderummet til serviceområdet ift. budgettet vil derfor være det forventelige. 

Mads Grønvall fortalte, at notatet til dagsordenpunktet gør status på budgetprocessen og at udvalgsarbejdet nu er afsluttet i fagudvalgene. Status er, at måltallene for effektiviseringer på 240 mio. er indfriet. Der forventes bevillingsudløb på et niveau på ca. 170-180 mio. kr., hvilket er lidt lavere end sidste år. 

Katrine Fylking bemærkede, at man ser på aftalen med bekymring og spurgte, om det vil få betydning for de allerede planlagte byggerier. Søren Hartmann Hede svarede, at det er for tidligt at konkludere på, om kommunen bliver nødt til at sætte noget af det igangværende byggeri i stå. 4,8 mia. kr. til forventet eksekvering i 2023 er formentlig urealistisk højt, og det forventes ikke at være muligt at få så mange byggeprojekter igennem. 

Karla Kirkegaard bemærkede, at HK som vanligt er opmærksomme på administrative udgifter og spurgte, om det var korrekt forstået, at rengøringsindsatsen, som er flyttet til KEID, nu fremgår som administrative udgifter. 

Mads Grønvall svarede, at der gælder et særskilt effektiviseringsmåltal for rengøringsområdet, og at det ikke er del af målsætningen for administration. Corona har desuden gjort det vanskeligt at opgøre i 2020 og 2021. 

Rasmus Bredde spurgte, hvornår fordelingen af anlægsmidlerne mellem kommunerne vil være på plads. Søren Hartmann Hede svarede, at kommunerne skal i gang med budgetprocessen, og at den i KK typisk allerede er på plads i september. Budgetaftalen i KK bliver indgået med forbehold for at kunne genåbnes af hensyn til den samlede kommunale økonomi. 

Tania Karpatschof spurgte til finansieringen af udgifterne i relation til Ukraine, og om afregningen for Corona er færdig. 

Mads Grønvall svarede, at Ukraine-udgifterne er forbundet med stor usikkerhed. Kommunernes udgifter er opgjort pr. 19. maj, og kommunerne er kompenseret under et med 200 mio. kr. (fordelt efter indbyggertal). Det står imidlertid ikke mål med KKs udgifter og det vil være muligt at melde udgifter ind igen senere.

Hvad angår Corona er udgifterne opgjort for 2021. Med økonomiaftalen er det besluttet, at kommunerne kompenseres for i alt 700 mio. kr. i 2022. Heraf kompenseres Aarhus Kommune med 100 mio. kr. for koordineringen af det kommunale værnemiddelindkøb (Kvik) Det efterlader 600 mio. kr. tilbage, som skal fordeles efter indbyggertal. 

3) Undersøgelse af sexistisk kultur og adfærd i Københavns Kommune 

Søren Hartmann Hede indledte med at sige, at tallene fra undersøgelsen bliver taget meget alvorligt. Der er udarbejdet resultatrapporter på ca. 350 forskellige enheder i KK, og drøftelserne tages på forskellige niveauer, herunder også i MED-strengen. AMK hjælper til med opfølgningsindsatsen, og midlerne er fordelt efter forvaltningernes størrelse og ud fra, hvor udfordringerne har været størst. ØU er informeret om resultaterne, og der vil komme en opfølgning til ØU omkring, hvad drøftelserne har ført til. ØU har desuden allerede besluttet, at der gennemføres en ny undersøgelse i 2023. 

Charlotte Kjær gav herefter en præsentation af undersøgelsens resultater. 

Tania Karpatschof bemærkede, at én krænkende hændelse kan være oplevet af flere og dermed give udslag i flere besvarelser om en krænkende hændelse. Hun bemærkede desuden, at det er de unge, i højere grad end de løstansatte eller dem med kort erfaring, der oplever krænkelserne. 

Charlotte Kjær bekræftede, at alder er det primært definerende for, hvem der har oplevet krænkende adfærd. 

Nina Allin supplerede med information om at det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) snart udgiver en stor rapport, der i et vidst omfang vil give mulighed for at sammenholde KKs resultater med et nationalt resultat. 

Tania Karpatschof spurgte, om undersøgelsen i 2023 bliver identisk med den undersøgelse, der netop er gennemført, eller om der er planer om at revidere den. 

Charlotte Kjær svarede, at den arbejdsgruppe, der blev nedsat ifm. den netop gennemførte undersøgelse også vil blive inviteret til at give sit input til næste år samt at det er vigtigt både at have øje for at kunne benchmarke resultaterne fra 2022 til 2023 men også at udnytte, at man er blevet klogere i processen. 

Nicklas Vagner Forsman spurgte, hvordan man får hævet svarprocenten til næste gang for at forsøge at komme omkring det mørketal, der kan ligge bag en lav svarprocent. Han gjorde desuden opmærksom på vigtigheden af at personer, der har læse- og skrivevanskeligheder, også kan svare på undersøgelsen. 

Rasmus Bredde sagde, at resultaterne efterlod indtryk af, at det i overvejende grad var ledere, der stod bag de krænkende handlinger og anbefalede, at det blev undersøgt nærmere. 

Nina Allin svarede, at det ikke stemte med det billede, ØKF har af undersøgelsens resultater, men at ØKF ville dobbelttjekke dette. 

Katrine Fylking sagde, at det er vigtigt med nysgerrighed og ikke at drage konklusioner på forhånd. Hun gjorde desuden opmærksom på, at der kun er kort tid til næste undersøgelse, hvilket kan gøre det svært at opnå de store kulturelle ændringer. 

4) Revision af Københavns Kommunes alkohol- og rusmiddelpolitik 

Søren Hartmann Hede fortalte indledningsvist, at der omtales en låneordning i den tidligere politik. Han forklarede, at baggrunden for, at denne låneordning er skrevet ud i den opdaterede politik er, at der i dag er gratis adgang til alkoholbehandling. Dette gør låneordningen overflødig. Låneordningen har desuden ikke været anvendt siden 2008. 

Katrine Fylking udtrykte tilfredshed med den nye politik, som modsvarer nye regler og aktuel lovgivning. 

Nicklas Vagner Forsman efterspurgte kontaktoplysninger til privat leverandør uden for arbejdstid i politikken. 

Charlotte Kjær fortalte, at telefonnummeret til den private leverandør kommer til at fremgå af intra, når politikken er vedtaget i BR. 

Søren Hartmann Hede rundede af med at nævne, at sagen behandles i ØU og efterfølgende i BR efter sommerferien. 

5) Sikkerhedsgodkendelser i Københavns Kommune 

Søren Hartmann Hede lagde ud med at slå fast, at der ikke skal sikkerhedsgodkendes flere medarbejdere end højest nødvendigt. Kan en medarbejder mod forventning ikke sikkerhedsgodkendes, vil man forsøge at omplacere vedkommende. Lykkes det ikke, kan det i sidste ende få ansættelsesretlige konsekvenser. Det er PET, der gennemfører sikkerhedsundersøgelsen, men det er arbejdsgiveren, der træffer beslutningen om sikkerhedsgodkendelse. 

Mikkel Boje tilføjede, at det i SOF ikke handler om de personer, der arbejder bredt ift. kriminalpræventive indsatser, men der, hvor der arbejdes tæt sammen med politiet om fx exit-programmer. 

Tania Karpatschof spurgte til, om der vil blive produceret en bruttoliste over de stillinger, der kræver sikkerhedsgodkendelse. 

Søren Hartmann Hede svarede, at KK ikke producerer en samlet bruttoliste over stillinger, der kræver sikkerhedsgodkendelse, men at det vil være op til hver forvaltning at foretage vurderingerne specifikt. 

6) Status på ukrainske fordrevne 

Søren Hartmann Hede fortalte, at regeringen har meldt ud, at kommunerne kan afholde udgifter i relation til opgaven med at modtage ukrainske fordrevne – både anlægs- og driftsudgifter - uden at reducere rammen på andre områder. KK holder snor i ikke at bruge flere penge end højest nødvendigt og vi registrer, hvad vi bruger. Vi skærer ikke i velfærden på andre områder. Kommunerne kompenseres under ét men KK får ikke dækket alle sine udgifter. 

Marianne Becker Andersen fortalte, at der pt. er visiteret ca. 1.600 fordrevne til KK efter særloven. 1.000-1.100 er indkvarteret kommunalt, men de privat indkvarterede ukrainere henvender sig i stigende omfang med ønske om kommunal indkvartering. Forventningen er 2.500-2.600 inden for de kommende uger, og vi kommer til at tage flere lokationer i brug. Dem, der får ophold i KK, får en velkomstsamtale i BIF. 

Tobias Børner Stax tilføjede, at man ikke oplever særligt store udfordringer i BUF. Det går stille og roligt med at få børnene i daginstitution og skole, herunder også etablering af modtageklasser m.v. 

Katja Kayser fortalte, at man i SUF har fokus på, om man kan ansætte nogle med en sundhedsfaglig baggrund, og at de første allerede er ansat på plejehjem. 

Katrine Fylking takkede for orienteringen og havde indtryk af, at der er et tæt og hurtigt samarbejde i forvaltningerne. Hun spurgte, om de enkelte arbejdspladser fortsat skal registrere udgifter efter den 19. maj. Det bekræftede Mads Grønvall. 

Søren Tegen Pedersen fortalte afslutningsvist, at KFF planlægger en række sommerferieaktiviteter for de ukrainske børn. 

7) Henvendelse fra seks næstformænd i forvaltningernes HovedMED om tilgangen til forhandlinger i personalesager 

Søren Hartmann Hede fortalte, at han har drøftet processen med Britt Petersen, og de var enige om, at det rette forum for drøftelsen i første omgang er i forvaltningernes hoved-MED udvalg. Dernæst planlægges der et fælles møde mellem CSO og de syv næstformænd i hoved-MED efter sommer. Der samles op på drøftelsen på det ordinære CSO-møde den 13. oktober 2022, hvorefter der afrapporteres til ØU i november/december. 

Bilaget til punktet lægger op til en ramme for drøftelsen med et par spørgsmål som man skal forholde sig til i det enkelte hoved-MED. 

Katrine Fylking bakkede op om processen og sagde, at hun håber, at processen vil skabe den nødvendige forandring, og at det bliver en god proces, hvor alle føler, de kan komme til orde. 

Tania Karpatschof opfordrede alle til at holde fast i, at drøftelsen bliver om kultur og struktur og til at gå efter bolden og ikke efter medarbejdere. 

Søren Hartmann Hede sagde, at KS kan deltage på møderne for at høre drøftelserne og afklare eventuelle juridiske spørgsmål. 

8) Eventuelt 

Søren Hartmann Hede mindede om konference om arbejdsfællesskaber den 23. september 2022, og at invitationerne er sendt ud. 

Karla Kirkegaard orienterede om, at HK Service har orienteret om, at KK fortsat samarbejder med Maya Tolkeservice. HK Service har forgæves forsøgt at indgå overenskomst og har konstateret dokumenteret snyd med skat og corona-kompensation m.v. KFF finder det ikke i orden, at Københavns Kommune samarbejder med sådant et firma. Vi er vidende om, at KK er i dialog med HK Service omkring forholdene og at dette tages i betragtning i forbindelse med det kommende udbud. 

Søren Hartmann Hede oplyste, at KK arbejder på et udbud på tolkeområdet. Han opfordrede samtidig til, at HK Service rettede henvendelse til KK, hvis man havde konkrete eksempler på svig.

Deltagere på mødet

For ledelsessiden:
Adm. dir. Søren Hartmann Hede, ØKF 
Dir. Mads Grønvall, ØKF
Konst. adm. dir. Marianne Becker Andersen, BIF
Adm. dir. Tobias Børner Stax, BUF 
Adm. dir. Søren Tegen Pedersen, KFF 
Adm. dir. Mikkel Boje, SOF 
Adm. dir. Katja Kayser, SUF

For medarbejdersiden:
Formand Katrine Fylking, Københavns Lærerforening 
Fællestillidsrepræsentant Tania Karpatschof, AC
Faglig sekretær Maria Kim Konstantinidou, FOA/SOSU
Næstformand Steen Vadgaard, FOA 1
Næstformand Karla Kirkegaard, HK/Kommunal Hovedstaden
Gruppeformand Rasmus Bredde, 3F BJMF
Kredsformand Lars Petersen, Socialpædagogernes Landsforbund
Kredsnæstformand, Nicklas Vagner Forsman, Dansk Sygeplejeråd (suppleant for Kredsformand Kristina Helen Robins)
Regionsformand Rasmus Hangaard Balslev, Dansk Socialrådgiverforening

Særlige deltagere:
Chefkonsulent Charlotte Kjær deltog under punkt 3 og 4.
Kontorchef Nina Allin deltog under punkt 3.

Sekretariat:
Direktør Ivan Kristoffersen, KS
Centerchef Lene Munck, KS
Kontorchef Lotte Pedersen, KS
Kontorchef Cecilie Wulff Juul Jørgensen, ØKF
HR-konsulent Margrethe Diaz, KS
Chefkonsulent Lars Daugaard, Københavns- og Frederiksbergs Fællesrepræsentation

Afbud:
Formand Britt Petersen, FOA/LFS
Formand Henriette Brockdorff, BUPL Hovedstaden
Kredsformand Kristina Helen Robins, Dansk Sygeplejeråd
Næstformand Mimi Bargejani, FOA KLS
Adm. dir. Søren Wille, TMF