Referat af møde i CSO d. 13. oktober 2022
1) Godkendelse af referat fra CSO-mødet den 9. juni 2022
Referatet blev godkendt uden bemærkninger.
2) Budget 2023
Mads Grønvall gennemgik nøgletallene for budget 2023, herunder bl.a.:
- Der var ca. 4,6 mia. kr. til rådighed til forhandlingerne om budgettet
- Der er afsat ca. 580 mio. kr. til service
-Der er afsat ca. 320 mio. kr. til anlæg
- Der er fundet effektiviseringer for ca. 232 mio. kr.
- Indkomstskatten er reduceret med 0,1 procentpoint
Britt Petersen spurgte, om 1) hvad Københavns Kommunes andel er af overskridelsen af det kommunale skatteloft på landsplan, og 2) hvad skattenedsættelsen på 0,1 procentpoint betyder for Københavns Kommune.
Mads Grønvall svarede, at 1) man ikke har de endelige tal endnu, men man forventer, at modregningen kommer til at ligge i underkanten af 500 mio. kr., hvoraf Københavns Kommunes andel udgør ca. 10 pct., svarende til ca. 40-50 mio. kr., og 2) skattenedsættelsen medfører et fald i skattebetalingen på ca. 131 mio. kr. (svarer reelt til ca. 117-118 mio. kr. årligt pga. et øget bloktilskud). Det blev tilføjet, at skattenedsættelsen ikke får betydning for service- eller anlægsrammen, men alene vedrører finansiering fra 2027 og frem.
Nicklas Vagner Forsman opfordrede til, at medarbejdere fremover i budgetteksten benævnes ved deres profession og ikke som ”hænder”.
3) Temadrøftelse vedr. Det Sociale Kapitel
Charlotte Kjær orienterede på vegne af temagruppen om det sociale kapitel om temagruppens arbejde for 2022, der har haft fokus på, at:
- undersøge muligheder for at beskæftige ledige (jobparate) fleksjobbere på områder med gode jobmuligheder: Tilbagemeldingerne fra forvaltningerne er generelt, at der er muligheder for at beskæftige ledige jobparate fleksjobbere i forskellige funktioner i forvaltningerne
-udbrede viden om, hvilke indsatser, der kan bringes i spil for medarbejdere med reduceret arbejdsevne: Kommunikationen til kommunens ledere om vigtigheden af at dokumentere allerede iværksatte indsatser er styrket, og indgår nu som obligatorisk del i KK-lederonboardingprogrammet.
- videreføre udbredelse af viden og sikre fortsat kendskab til fastholdelsesfleksjob: Socialforvaltningens intraside om fastholdelsesfleksjob er i en udvidet og opdateret form blevet tilgængelig for alle, også ansatte uden en KK-brugerident, på medarbejder.kk.dk.
Der blev orienteret om, at en berigtiget tabel 1 fra det udsendte notat eftersendes sammen med referatet. Herefter blev oplæg til temagruppens indsatser for 2023 præsenteret og efterfølgende godkendt:
-Revision af kommissoriet for temagruppens arbejde.
- Undersøge kendskabet til og eventuelt brugen af handicapkompenserende ordninger på kommunens arbejdspladser
- Efter behov udarbejde informationsmateriale om handicapkompenserende ordninger
Britt Petersen foreslog derudover, at kommissoriet kunne udvides, så det ikke kun forholder sig til rammeaftalen om det sociale kapitel, men har fokus på fastholdelsesinitiativer bredt set.
Søren Hartmann Hede noterede sig forslaget, og sagde, at der ville komme en tilbagemelding herpå.
Rasmus Bredde var enig i, at det er vigtigt at udbrede kendskabet til fastholdelsesfleksjob, idet mange ikke kender muligheden. Derudover blev der spurgt om, hvordan det afgøres hvilken overenskomst, fleksjobberne skal arbejde på. Det blev understreget, at det er vigtigt, at de bliver repræsenteret af den organisation, der repræsenterer de øvrige medarbejdere på den arbejdsplads, de er tilknyttet.
Temagruppen svarede, at fastholdelsesfleksjobberne ansættes på den gældende overenskomst, de hører til. I Socialforvaltningen håndteres det bl.a. ved, at der en gang i kvartalet afholdes et møde, hvor alle faglige organisationer inviteres til at tale om mulighederne for fastholdelsesfleksjob og de gældende regler mv.
4) GPS-retningslinje i Teknik- og Miljøforvaltningen
Søren Hartmann Hede fortalte, at KL og Forhandlingsfællesskabet har sendt et svar til CSO vedr. henvendelsen om ændringen af GPS-retningslinjen i Teknik- og Miljøforvaltningen. Af svaret fremgår det, at retningslinjer indgået i Hoved-MED som udgangspunkt er bindende og skal opsiges med tre måneders varsel, efter de har været forsøgt ændret ved forhandling. Omvendt er det en forudsætning for, at retningslinjen er bindende, at indholdet henhører under den pågældende leders (eller Hoved-MED’s) ansvars- og kompetenceområde. Søren Hartmann Hede tilføjede, at man fra ledelsessiden ikke vil gøre yderligere og betragter sagen som lukket.
Britt Petersen opfordrede til, at når forvaltningerne ønsker at ændre i MED-godkendte retningslinjer, så skal de opsiges med tre måneders varsel. På den måde kan en lignende situation undgås fremover.
Rasmus Bredde kommenterede, at Hoved-MED i Teknik- og Miljøforvaltningen havde kompetencen til at indgå retningslinjen.
Til dette svarede Søren Hartmann Hede, at det ikke er muligt at aftale noget, der er ulovligt.
5) Opfølgning på møde mellem CSO og næstformændene for forvaltningernes Hoved-MED
Søren Hartmann Hede kvitterede for et godt og konstruktivt fællesmøde med næstformændene for forvaltningernes Hoved-MED den 27. september. Formandskabet i CSO har drøftet en opfølgning bestående af en række elementer, der – i overskrifter – omfatter:
- Klarhed over kompetencer, snitflader og roller mellem de lokale ledere og Koncernservice
- Udarbejdelse af en fælleserklæring fra CSO
- Lokalforståelse og jura som afsæt for Koncernservice’ arbejde
- Fælles møder, f.eks. halvårligt, mellem de faglige organisationer, forvaltningerne (ved HR-chefer) og Koncernservice
- Evaluering af Råd & Ret.
Søren Hartmann Hede bemærkede, at Råd & Ret ikke er aftalestof, og at den ikke skal godkendes i CSO.
Derudover er der indkaldt til et ekstraordinært møde i CSO den 17. november, hvor der vil være særligt fokus på fælleserklæringen.
Britt Petersen fortalte, at organisationssiden har stort fokus på fælleserklæringen og i øvrigt er tilfreds med opfølgningsplanen, herunder i særdeleshed, at forvaltningernes HR-chefer deltager i fællesmøderne, da det er vigtigt at få en fælles dialog, så Koncernservice ikke bliver kastebold mellem forvaltningerne/de lokale ledere og de faglige organisationer.
Søren Hartmann Hede orienterede derudover om, at der har været et kaffemøde mellem ham selv, Tobias Børner Stax og næstformand i Børne- og Ungdomsforvaltningens Hoved-MED Jan Hoby med Koncernservices tilstedeværelse, hvor nogle af de sager, der har været årsag til næstformændenes henvendelse til Borgerrepræsentationen er blevet drøftet (i anonymiseret form). På begge sider af bordet var der enighed om, at dialog kan bidrage til at konfliktnedtrappe tidligere ved bl.a. at få en øget forståelse for, hvorfor kommunen som arbejdsgiver agerer på en bestemt måde i en konkret sag.
6) Håndtering af medlemsforslag om forsøg med kortere og fleksibel arbejdsuge
Søren Hartmann Hede fortalte, at der er stillet et medlemsforslag, der pålægger Økonomiforvaltningen med inddragelse af de øvrige forvaltninger at udarbejde forslag til forsøg med kortere og fleksibel arbejdsuge. Der er nedsat en arbejdsgruppe bestående af forvaltningernes HR-chefer og repræsentanter for CSO, der mødtes første gang den 13. oktober. Det er ikke planen, at Borgerrepræsentationen vil blive forelagt konkrete forsøg eller modeller for forsøg. I stedet forventes det, at arbejdsgruppen vil udarbejde og indstille nogle overordnede rammer, og at de konkrete beslutninger skal træffes i forvaltningerne tættere på de enkelte arbejdspladser.
Britt Petersen bemærkede, at medlemsforslaget er formuleret meget snævert. Organisationerne ville gerne, at forslaget i højere grad havde handlet om, at der skal laves forsøg, hvor der er fokus på øget fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelsen generelt. Derudover blev det understreget, at organisationerne er enige i, at der skal udarbejdes nogle rammer, som forvaltningerne kan tage udgangspunkt i ifm. tilrettelæggelsen af de konkrete forsøg. Endelig blev det nævnt, at der er nogle områder (fx døgnbotilbud og voksenhandicapområdet) hvor øget fleksibilitet (eller en kortere arbejdsuge) på ingen måde er forenelig med de eksisterende bemandingsudfordringer.
7) Godkendelse af CSO’s møderække for 2023
Oplæg til CSOs møderække for 2023 blev godkendt.
8) Eventuelt
Henrik Lund gav en orientering om, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget til december forelægges foreløbige grove modeller for, hvordan hele eller dele af beskæftigelsesindsatsen vil kunne flyttes fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen til Socialforvaltningen samt bud på pilotprojekt for forskellige målgrupper. Det er en kompleks sag, og det er vigtigt for os at finde den løsning, der giver bedst mening for borgerne. Begge udvalg vil også blive forelagt den videre proces i december 2022. Hoved-MED-organisationerne i de to forvaltninger vil blive hørt ifm. udvalgsforelæggelsen, således at organisationernes input er tilgængelige for politikerne ved udvalgsbehandlingen.
Søren Hartmann Hede gav en orientering om energisparetiltag i Københavns Kommune. Økonomiudvalget har besluttet, at Københavns Kommune følger Energistyrelsens anbefalinger, og det gælder bl.a. en sænkning af temperaturen til 19 grader i administrative bygninger. De enkelte forvaltninger kan beslutte konkrete undtagelser til den generelle tilgang, herunder er fx vuggestuer, børnehaver og plejehjem undtaget reglen om at sænke temperaturen.
Søren Hartmann Hede orienterede derudover om, at man på tværs af forvaltningerne er i gang med at pudse beredskabsplanerne af, hvor man forbereder sig på potentielle strømafbrydelser af op til 2 timers varighed. Der ses bl.a. på konsekvenser ift. tværgående IT-systemer og mobilnettet.
Søren Hartmann Hede fortalte på opfordring, at Københavns Kommune har en aftale med Mayas Tolkeservice, der er omfattet af de generelle sociale klausuler, som kommunen altid stiller. Der henvises heri til, at der skal være overenskomstlignende forhold. Der er dog ikke nogen landsdækkende overenskomst på tolkeområdet, som kan anvendes ift. Mayas Tolkeservice. Kommunen er vidende om, at HK Service har varslet konflikt overfor Mayas Tolkeservice. Hvis der bliver konflikt, er Københavns Kommune nødt til at finde en anden leverandør. Der arbejdes på i forbindelse med nyt udbud af tolkeområdet, at der fastsættes en fast timepris, ligesom man har det i staten
Deltagere på mødet
For ledelsessiden:
Adm. dir. Søren Hartmann Hede, ØKF
Dir. Mads Grønvall, ØKF
Adm. dir. Henrik Lund, BIF
Adm. dir. Søren Tegen Pedersen, KFF
Adm. dir. Tobias Børner Stax, BUF
Dir. Jakob Krogh, SUF
For medarbejdersiden:
Formand Britt Petersen, FOA/LFS
Formand Katrine Fylking, Københavns Lærerforening
Fællestillidsrepræsentant Tania Karpatschof, AC
Faglig sekretær Maria Kim Konstantinidou, FOA/SoSu
Gruppeformand Rasmus Bredde, 3F BJMF
Kredsnæstformand Nicklas Vagner Forsman, Dansk Sygeplejeråd
Næstformand Karla Kirkegaard, HK/Kommunal Hovedstaden
Regionsformand Rasmus Hangaard Balslev, Dansk Socialrådgiverforening
Særlige deltagere:
Chefkonsulent Charlotte Kjær (KS) samt medlemmer fra temagruppen om Det Sociale Kapitel under punkt 3.
Sekretariat:
Direktør Ivan Kristoffersen, KS
Centerchef Lene Munck, KS
Kontorchef Lotte Pedersen, KS
Chefkonsulent Kasper Tollestrup, ØKF
Specialkonsulent Søren Riis Mikkelsen, KS
Chefkonsulent Lars Daugaard, KFF
Afbud:
Adm. dir. Mikkel Boje, SOF
Adm. dir. Søren Wille, TMF
Formand Henriette Brockdorff, BUPL Hovedstaden
Kredsformand Lars Petersen, Socialpædagogernes Landsforbund
Næstformand Steen Vadgaard, FOA 1
Næstformand Mimi Bargejani, FOA/KLS